Az idegenvezetés, mint hivatás

2024.01.07

Idegenvezetőként nagyon sok érdekes élettörténetet hallgattam végig, mégis mikor elkészítettem ezt a honlapot azt gondoltam az én történetemre senki nem kíváncsi, ezért a bemutatkozást nagyon rövidre írtam meg, semmi személyeskedés, csak a legfontosabbakra koncentráltam.

Változik az ember és változnak a dolgok, egész életemben és az elmúlt 5 évben is sokan bíztak bennem és hallgatták figyelmesen a történeteimet amit idegenvezetőként mesélek. A legnagyobb öröm a Hévízi Túrákon a visszatérő, elégedett vendég.

Miért is lettem idegenvezető?

A nagymamám imádott utazni! Miután 55 évesen nyugdíjba ment, mint a balatonfüredi Szívkórház fizikoterápia vezetője, minden nyáron takarított, hogy az unokáit el tudja vinni nyaralni. Így jutottunk el több helyre Jugoszláviába, illetve Horvátországba, Spanyolországba, Görögországba, Tunéziába. Nagyon hálás vagyok neki ezekért az utakért. Gyerekként hallott mondatok néha örökre az ember agyába vésődek. Ilyen az is, mikor Apukám ellenkezett a Mamikával miért kell ezeket a kisgyerekeket Dubrovnikig vinni?! A nagymamám azt válaszolta "most van rá pénzem és időm, ezt ki kell használni!" A következő évben kitört a jugoszláv háború, keményen bombázták Dubrovnikot is, amit annyira sajnáltunk, másrészt azért örültünk is, hogy a Mamika elvitt minket oda. Így találkoztam egy nagyon kedves házaspárral, akik Jugoszláviában voltak telepített idegenvezetők. Akkor éreztem azt, én is ezt szeretném csinálni!

A vegyipari technikum után – ahová azért mentem, mert tetszett, ahogy Anyukám vegyészként dolgozott – rögtön elvégeztem egy idegenvezető tanfolyamot. Persze minden kezdet nehéz, és egy középfokú nyelvvizsga messze nem elég ahhoz, hogy egész nap németül tudjam mesélni történelmet, gazdaságot, életformát… Nem is mertem arra gondolni, hogy nekem ez sikerülhet.

Mégis sikerül, buszban ülök és mesélek

A 90-es évek végén két nyári szezonban turista fotósként dolgoztam a híres Baricska csárdában, ahol magyaros hangulatú képeket készítettünk a vendégekről. Csak úgy özönlöttek a csoportok a csárdába, így alkalmam volt belepillantani az idegenvezetők munkájába is. Hálás vagyok többek között Magyar Piroska idegenvezetőnek, hogy láthattam milyen könnyedén poénosan kíséri a vendégeket a szüreti programok alkalmával. Így erősödött meg bennem az érzés, hogy ezt én is meg tudom csinálni! Sokat tanultam és megkaphattam az első megbízatásokat a Balatontouristtól. Szerencsém volt a 2000-es évek elején sok német csoport érkezett a Balatonra és bekerültem a Déli-parton egy nagyon jó idegenvezetői csapatba, akik közül több kollégának is sok köszönettel tartozom.

Szinte mindent elvállaltam a DER Tour képviseletét az Északi-parton, kerékpártúrákat a Balaton körül, majd a Duna mentén és több Magyarország körutat.

Amit az iskolában nem tanultam meg

2006-ban a véletlennek és a szerencsének köszönhetően eljutottam Dél-Tirolba, ahol német csoportoknak mutattam be Bolzanot, Meranot, Veronát, Velencét és a Dolomitokat. A hegyek lettek a kedvenceim, csodáltam a legendákat Laurin királyról és a rózsakertjéről. Meg sem álltam: Róma, Nápoly, Milánó, Palermo egyre délebbre merészkedtem, de itt már kellett az olasz nyelvtudás is. Rengeteg éjszakákba, hajnalokba nyúló tanulás volt az ennek ára. Az iskolában nem szerettem tanulni, de idegenvezetni nem lehet tanulás nélkül. Az olasz nyelvbe is belejöttem Pompeiben az egyik éttermes szavai azóta is a fülembe csengenek: Per me tu sei italiana- nekem te olasz vagyJ

Olaszország mellett nagy szerelem lett Cornwall és a Skót-felföld, tele történelemmel, mesebeli kastélyokkal és a békét és nyugalmat árasztó tájjal. Sok filmforgatási helyszínt is felkerestünk, hiszen Dél-Angliát, pont azért mutathattam be az osztrák vendégeknek, mert itt forgatott a ZDF Rosemunde Pilcher romantikus regényeiből filmeket. De a Rettenthetetlen, Rob Roy, Harry Potter, James Bond, Monthy Piton, az Idegenek filmek forgatási helyszínén is jártam. Igazi csodahely a Skót-felföld. Sokszor, ha itthon köd van és eső, vagy a Várpalotára vezető 8-as úton haladva rám tör az érzés, olyan, mint Skócia csak a barik hiányoznak.

Az egy hónapból 13 év lett

Hamarosan elkezdtem itthon angolul is idegenvezetni, így kerültem Hévízre ahonnan angolul és németül egynapos városnézéseket vittem főként Budapestre. 2011 nyarán, mikor Hévízre költöztem albérletbe, azt gondoltam csak egy hónap lesz itt is a nyári szezon, aztán folytatom a kedvenc túrámat, a Dél-Olasz körutakat.

Ischia szigetén tört rám először az érzés az Haza akarok menni! Nem érdekelt a tenger, a napsütés, a könnyed olasz stílus. Haza vágytam! Azt mondják hét évente kell változtatni 2015-ben elkezdtem marketingesként dolgozni a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft-nél, ahol hét évet töltöttem. Nagyon szerettem ezt a munkát, sokat tanultam, barátokat és új szemléletmódot kaptam. Az évek során rengeteg újságíróknak, utazási iroda képviselőjének és turistáknak mutattam be büszkén a várost, ahol élek és dolgozom.

Lokálpatriótává váltam

Mikor Olaszországban a vendégek elégedetlenek voltak a szállodával, - aminek csak a nevében voltak csillagok és valóban silány minőség volt -, az étellel, a kiszolgálással. Az olaszok laza stílusával könnyeden a Nápolyban tanult választ adtam: "nézz át a szemét felett, vedd észre a tenger szépségét a Nápolyi öblöt, az azt uraló Vezúvot, és a vulkánok alakította szigeteket!" Mikor itthon érkeznek hozzám a panaszok, akkor felelősséget érzek minden iránt, ha hideg a szilvásgombóc a vacsoránál, ha elromlik a magyar busz…hiszen ez az én országom, az én otthonom. Szeretném még jobbá és szebbé tenni, azzal, hogy segítek abban megmutatom milyen szép helyen élünk.

Megszületik a Hévízi Túrák

Hévízen találkoztam párommal, Zolival mindketten szeretjük Hévízt, a tavat, a természetet, a történelmet. Közös érdeklődési körünknek és találkozásunknak köszönhetően kitaláltuk a hévízi városnézések tematikáját.

A hévízi túráink már pandémia előtti évben elindultak, a járvány azonban még jobban rávilágított, hogy a klasszikus buszos idegenvezetés is változik, helyébe lépnek a városnéző séták, túrák, a természetben sétálni az megismerni pedig egyre jobban igénnyé válik. Bemutattuk már Hévíz és a környék szépségét iskolás és nyugdíjas csoportoknak, egyéni vendégek, vagy konferencia résztvevőknek, bloggerek, de vállalunk akadálymentes túrát is. Mindenkinek változatlan szenvedéllyel és szeretettel mutatjuk meg ezt a csodálatos helyet ahol élünk.

Sok minden változott, de az már biztos az idegenvezetés iránti elhivatottság végig kíséri az életem.